Bart Somers haalt shortlist van World Mayor Prize 2016

Bart Somers haalt shortlist van World Mayor Prize 2016

Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) staat samen met veertien andere burgervaders op de shortlist van de World Mayor Prize 2016. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. De winnaar wordt eind januari gekozen. In 2014 was de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) nog genomineerd voor de prijs, hij werd toen uiteindelijk tweede. De World Mayor Prize is een tweejaarlijks initiatief van de internationale denktank City Mayors Foundation en is bedoeld om de functie van burgemeester meer in de kijker te plaatsen. Deze editie wil de organisatie burgemeesters bekronen die zich, samen met hun gemeenschappen, inzetten voor de opvang van vluchtelingen en de integratie van migranten. Het kan gaan om burgemeesters van steden in oorlogsgebied zelf – zo is bijvoorbeeld de burgemeester van het Syrische Aleppo genomineerd – of burgemeesters die tegen heel wat kritiek in de rechten van vluchtelingen blijven verdedigen en de nadruk leggen op de bijdrage die migranten kunnen leveren aan de maatschappij.

“Het is natuurlijk leuk om te horen en het is altijd beter om ergens op een positieve lijst te staan dan op een negatieve, maar ik relativeer het toch ook”, aldus Somers in een eerste reactie. “Het is wel zo dat we in Mechelen een eigenzinnige aanpak hebben waarover we al vaak vragen kregen vanuit het buitenland. Mechelen heeft problemen en moeilijkheden zoals alle steden, maar we slagen erin om mensen te laten samenleven in diversiteit.”

Wie de nominatie van Somers wil steunen, kan dat doen door een mailtje te sturen naar de organisatie met argumenten waarom Somers de prijs zou verdienen. De winnaar wordt gekozen op basis van de argumentatie van inzendingen door burgers, niet het aantal stemmen.

bron: Belga