Rusland wil dronkenmanscellen heropenen voor het WK

Voetbalfans zitten vaak niet verlegen voor een biertje meer of minder. Rusland, de organisator van het wereldkampioenschap in 2018, anticipeert daarop door een eeuwenoud netwerk van dronkenmanscellen te heropenen in de gaststeden.

Dronkenmanscellen, of vytrezvitel in het Russisch, werden ingevoerd in 1904. Het netwerk van deze specifieke cellen breidde zich uit tijdens het Sovjet-tijdperk, maar in 2011 werden de deuren permanent gesloten.

Maar met de komende instroom van voetbalsupporters zal het ministerie van Volksgezondheid de cellen opnieuw openen in de elf gaststeden. Dat heeft het ministerie bekend gemaakt aan Russia Today.

Hoewel het woord cel meteen aan een gevangenisstraf doet denken, is dat niet het geval. De cellen dienen vooral om een dronken persoon veilig te laten ontnuchteren. De maatregel wordt positief onthaald in Rusland. Zo bleek uit een enquête in 2015 dat 80% van de Russen de herinvoering van de cellen wou.

Vadim Drobiz, het hoofd van een onderzoekscentrum naar alcohol, tempert het enthousiasme als het om een tijdelijke maatregel gaat. “Dronkenmanscellen zijn vooral handig in landen waar mensen op straat alcohol consumeren. Wanneer je dronken in een berg sneeuw valt, is het goed dat iemand je daar weg haalt. De helft van de bezoekers zal vooral drinken op café, dus voor hen zijn de cellen minder nuttig”, aldus Drobiz bij RT.