Ontruiming Calais verloopt zonder rellen

AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN

De politie is begonnen met het ontruimen van het vluchtelingenkamp in Calais. Dat verliep grotendeels zonder opstootjes.

Tegen valavond waren al 1.600 vluchtelingen met een veertigtal bussen weggevoerd naar 450 opvangcentra in heel Frankrijk. Ze lieten zich registreren en zullen asiel kunnen aanvragen. In totaal waren er zestig bussen beschikbaar, maar dat zou niet voldoende zijn om de naar schatting 8.000 vluchtelingen uit het kamp te vervoeren. De ontruiming zal de rest van de week verdergaan. Op enkele schermutselingen bij het aanschuiven na, waren er geen rellen. Wel moesten kandidaat-asielzoekers urenlang aanschuiven om zich te laten registreren.

Buitenlucht

Intussen duiken er berichten op van groepen vluchtelingen die zich niet willen laten registreren en uit het kamp vertrokken zijn om in de buitenlucht te overnachten. Zij willen geen asiel aanvragen in Frankrijk maar zullen blijven proberen naar het Verenigd Koninkrijk te trekken.

Kinderen

Groot-Brittannië heeft al zo’n 200 niet-begeleide minderjarigen opgenomen. Zij werden per bus naar de overzijde van het Kanaal gebracht. Vanmiddag werden die inspanningen tijdelijk «gepauzeerd», zo klonk het bij de Britse autoriteiten. Daardoor belandden 49 kinderen jonger dan 13 jaar in een chaotische situatie. De kwetsbare minderjarigen werden uit de containers gezet waar ze voorlopig verbleven, maar ze konden zich niet registreren om naar Groot-Brittannië gebracht te worden