Hulporganisaties tellen nog ruim 8.000 illegalen in Jungle Calais

Hulporganisaties tellen nog ruim 8.000 illegalen in Jungle Calais

Kort voor de ontruiming tellen de hulporganisaties in de Jungle van Calais nog 8.143 vluchtelingen. Dat zijn er ruim 2.000 minder dan in september. Het aantal minderjarigen en niet-begeleide minderjarigen steeg wel. Sinds de aankondiging van de ontruiming in september zijn er al ruim 2.000 illegalen het kamp ontvlucht. De organisaties die de telling deden, dat zijn L’Auberge des Migrants, Help Refugees en Utopia 56, vrezen dat heel wat van de illegalen nu een winter tegemoet gaan in een andere vluchtelingenkamp zonder infrastructuur en ondersteuning, en waar ze dus gemakkelijk in de handen kunnen vallen van mensensmokkelaars.

Opvallend is ook dat het aantal minderjarigen nog gestegen is sinds de telling van september. Er zouden vorige week nog 1.496 minderjarigen in het kamp wonen, onder wie 1.291 niet-begeleide. De helft van hen verblijft al meer dan drie weken alleen in de Jungle. Hoewel de Franse overheid werk wil maken om jongeren naar Groot-Brittannië te brengen in het kader van gezinshereniging, zien de organisaties weinig minderjarigen effectief vertrekken. Er wordt ook gevreesd dat een duizendtal minderjarigen zich zullen verspreiden en uiteindelijk vermist raken. Bij de ontmanteling van het zuidelijke deel begin 2016 raakten honderden kinderen en minderjarigen vermist.

De prefectuur liet vrijdag weten dat er volgens hun telling 6.400 mensen in het kamp verblijven.

Maandag begint de ontruiming. Het is de bedoeling om dan al 3.000 mensen te registreren en te transporteren naar opvangcentra, verspreid over heel Frankrijk. Dinsdag moeten er nog eens 2.400 mensen weg, woensdag nog 2.000. Tegen het einde van de week moet het kamp dan volledig ontmanteld zijn.

bron: Belga