Premier Michel belt met Canadese ambtgenoot over CETA

Premier Michel belt met Canadese ambtgenoot over CETA

De Belgische premier Charles Michel heeft vannacht met zijn Canadese ambtgenoot Justin Trudeau gebeld over de laatste ontwikkelingen in de onderhandelingen over de goedkeuring van het Europees-Canadese vrijhandelsakkoord CETA. De ondertekening van dat akkoord wordt nog steeds geblokkeerd door Wallonië. Michel moest gisterenavond tijdens het diner van de Europese staatshoofden en regeringsleiders uitleg verstrekken over de situatie. De toelichting van de eerste minister, die niet was voorzien in de oorspronkelijke agenda, kwam er net nadat de Britse premier Theresa May een stand van zaken had meegedeeld over de Brexit, zo luidde het in de entourage van de premier.

De Europese leiders waren “verbijsterd” door het verzet van de Waalse regering, die nog steeds weigert om de federale regering de bevoegdheid te verlenen om het handelsverdrag te ondertekenen. De laatste voorstellen om tegemoet te komen aan de Waalse bekommernissen werden gisterenavond als “onvoldoende” bestempeld door minister-president Paul Magnette.

De Europese leiders volgden de onderhandelingen van nabij tijdens hun vergadering en toonden “grote ongerustheid” over de ontwikkelingen rond CETA, dat velen beschouwen als een goed akkoord voor Europa. Ook in het Canadese kamp werd “meer dan wat irritatie” geregistreerd over de Waalse houding, zo verluidde in de entourage van de premier.

Michel is in permanent contact met de Europese Commissie en met Magnette, die de onderhandelingen om 08.30 uur opnieuw heeft aangevat met een ontmoeting met de Canadese minister van Handel Chrystia Freeland. De Europese leiders komen om 10.00 uur opnieuw bijeen. Ze wensen dat er een akkoord wordt gevonden voor het einde van de top op deze middag.

bron: Belga