Nieuw budget voor sport moet Vlaanderen aan meer medailles helpen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters heeft vrijdag een nieuw plan voor sportinfrastructuur voorgesteld. De regering trekt volgend jaar al 35 miljoen euro uit voor bovenlokale infrastructuur. Het nieuwe plan heeft het voordeel van de duidelijkheid. Zo wordt er voor bovenlokale sportinfrastructuur jaarlijks een budget van 5 miljoen euro gereserveerd, waarvoor zowel lokale besturen, scholen als clubs mogen intekenen. Ze kunnen tot 30 procent van hun investeringsbedrag terugkrijgen, met een maximum van 1 miljoen euro. "Vroeger werkten we met thematische oproepen, bijvoorbeeld rond zwembaden, waardoor lokale overheden niet lang op voorhand wisten welke richting het beleid uit ging", zegt Muyters. "Nu zorgen we voor duidelijkheid."

Welke projecten het halen hangt onder meer af van de behoefte aan die bepaalde sport, maar ook aan toegankelijkheid en innovatie. Om een goede start te verzekeren wordt er volgend jaar eenmalig 35 miljoen uitgetrokken in plaats van 5 miljoen.

Tegelijk wil Vlaanderen extra investeren in de topsportcentra van Gent, Antwerpen en Leuven. In de aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio in 2020 wordt 10 miljoen euro uitgetrokken. De focus ligt op technologie. "Zo heeft de onderwatercamera in Antwerpen, die de zwemmers hun draai helpt perfectioneren, volgens de coach bijvoorbeeld het verschil gemaakt op de Spelen in Rio", aldus de minister.

Steden en gemeenten krijgen tot slot extra steun van Sport Vlaanderen, onder meer om financiering te zoeken voor hun lokale sportinfrastructuur.

bron: Belga