Brusselse regering kan nu geen mandaat geven, speelt bal door aan parlement

Brusselse regering kan nu geen mandaat geven

De Brusselse regering kan in de huidige situatie geen mandaat geven aan de federale regering om het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada. Dat antwoordde Brussels viceminister-president Guy Vanhengel (Open Vld) vrijdag tijdens een actualiteitsdebat in het Brussels Parlement. De regering is gebonden door de resolutie van het Brussels Parlement, verduidelijkte hij. De vragenstellers waren op, Johan Van Den Driessche (N-VA) na, allen tegenstanders van CETA en medestanders van Waals minister-president Paul Magnette (PS). “U zal het mij niet vaak horen zeggen hier in het parlement, maar in dit dossier volg ik de Waalse PS”, verklaarde Dominiek Lootens (Vlaams Belang). Ook hij verzet zich tegen CETA en zei de houding van N-VA niet te begrijpen. Van Den Driessche waarschuwde voor de imagoschade voor Brussel en België die een “neen” tegen CETA zou berokkenen.

Vanhengel wees erop dat CETA nog in volle overleg is tussen de Waalse minister-president en Europa. Hij sloot zich aan bij de verklaring van minister-president Rudi Vervoort van donderdag. In de huidige stand van zaken kan de Brusselse regering geen mandaat geven omdat de resolutie van het parlement een aantal voorwaarden oplegt om te kunnen instemmen met een internationaal verdrag, en deze niet vervuld zijn door CETA.

Aan die toestand kan enkel iets veranderen als het Brussels Parlement op basis van nieuwe elementen in het dossier beslist een nieuwe resolutie aan te nemen waardoor de Brusselse regering wel groen licht kan geven, aldus nog Guy Vanhengel.

bron: Belga