Tusk wil "alle opties" openhouden met betrekking tot Rusland

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Europese Unie zou "alle opties" op tafel moeten houden om de Russische betrokkenheid bij de bombardementen op de Syrische stad Aleppo te stoppen. Dat heeft Europees president Donald Tusk donderdag gezegd voor aanvang van een Europese top in Brussel. Hij sloot evenwel uit dat er donderdag beslissingen zouden vallen over mogelijke sancties. "Het gaat vandaag niet over beslissingen nemen, maar ik wil onderstrepen dat de Europese Unie alle opties zou moeten openhouden, inclusief sancties, als deze misdaden blijven voortduren", zo verwees Tusk naar de "huidige aanvallen op burgers en ziekenhuizen in Aleppo".

De Europese staatshoofden en regeringsleiders houden donderdagavond een al langer gepland debat over hun strategische relaties met Rusland. De discussie heeft een nieuwe dimensie gekregen sinds het door Rusland gesteunde offensief van de Syrische president Bashar al-Assad tegen de rebellen in Aleppo.

Woensdagavond hadden ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande na een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin al gedreigd met mogelijke sancties tegen Moskou.

bron: Belga