Rusland zal trajecten van Belgische gevechtsvliegtuigen in Syrië openbaar maken

Rusland zal trajecten van Belgische gevechtsvliegtuigen in Syrië openbaar maken

Het Russische ministerie van Defensie zal de vliegroutes van Belgische gevechtstoestellen op het ogenblik van een dodelijk bombardement op een dorp nabij het Noord-Syrische Aleppo openbaar maken. Dit heeft het Russische staatspersbureau Sputnik News vanmiddag op gezag van woordvoerder majoor-generaal Igor Konasjenkov van dat ministerie gemeld. “Rusland heeft efficënte middelen voor luchtverdediging om de klok rond de situatie in de lucht boven bijna heel Syrië in de gaten te houden”, zei Konasjenkov, die eraan toevoegde dat ook Syrische luchtverdedigingssystemen het laatste jaar zijn hersteld en het luchtruim controleren.

“Wij zullen vandaag informatie omtrent de vliegroutes en de acties van de Belgische luchtmacht en toestellen van de Amerikaanse luchtmacht in het Syrische luchtruim op 18 oktober openbaar maken”, kondigde de woordvoerder aan.

Gisterenochtend heeft Belgisch minister van Defensie Steven Vandeput ontkend dat Belgische F-16’s verantwoordelijk zijn voor een luchtaanval in de nacht van maandag op dinsdag op Hassadjek, een dorp in de provincie Aleppo. Daarbij vielen zes burgerdoden. Volgens de Belgische minister vlogen er op die dagen geen Belgische vliegtuigen in die zone.

De Russische autoriteiten maakten melding van zes burgerdoden bij een luchtaanval op Hassadjek. Volgens Moskou waren er geen Russische of Syrische vliegtuigen in de zone, maar werden er wel twee Belgische F-16’s gedetecteerd. De Belgische vliegtuigen maken deel uit van de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

bron: Belga