Tesla zet nieuwe stap richting zelfrijdende auto

AFP / J. EISELE

Tesla gaat al zijn auto’s voortaan uitrusten met hardware die volledig autonoom rijden mogelijk moet maken. Pas als het systeem helemaal op punt staat, zal de autopiloot geactiveerd worden.

Het is al lang geen geheim meer dat Elon Musk, de grote baas van Tesla, ervan overtuigd is dat zelfrijdende auto’s de toekomst zijn. Hoewel het Amerikaanse bedrijf voorlopig nog volop werk heeft met het mainstream maken van elektrische wagens, heeft het een nieuwe stap gezet richting autonoom rijden. Zo zullen alle toekomstige modellen uitgerust worden met ‘Hardware II’, die het op termijn mogelijk moet maken om de wagens zich volledig zelfstandig te laten voortbewegen. Dat is het geval voor het Model S, het Model X en het onlangs gelanceerde Model 3.

Schaduwmodus

«Volledige autonomie maakt een Tesla substantieel veiliger dan een menselijke bestuurder», beweert de Californische producent. «Zelfbesturende voertuigen zullen een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de veiligheid in het verkeer.» Zullen, want het systeem staat nog niet op punt. De autopiloot staat voorlopig in schaduwmodus. Concreet wil dat zeggen dat de hardware actief is en registreert welke acties de automatische piloot zou ondernemen, maar nog niet daadwerkelijk ingrijpt. Pas als er voldoende kilometers op de teller staan en Tesla genoeg data heeft om te bewijzen dat het systeem werkt en veilig is, zal de automatische piloot ingeschakeld worden.

Wetgevend kader

Voor het zover is, moet Tesla er ook in slagen om de overheden te overtuigen om het systeem toe te laten en een wetgevend kader ervoor te scheppen. Het zal dus nog minstens een paar jaar duren voor de eerste autonome wagens op onze wegen rond zullen rijden.