Strijd tegen IS – Sp.a dringt aan op meer transparantie

Rusland insinueerde woensdag dat Belgische F16’s verantwoordelijk zouden zijn voor bombardementen in het noorden van Syrië waarbij burgerdoden vielen. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) ontkent formeel, mogelijk krijgt de zaak een diplomatiek staartje. Voor oppositiepartij sp.a vormt het incident aanleiding om te pleiten voor meer transparantie over de Belgische operaties in het Midden-Oosten. “We zijn bereid de minister op zijn woord te geloven. Maar zolang België geen data of locaties van haar bombardementen bekendmaakt, kan de Belgische betrokkenheid onmogelijk helemaal worden uitgesloten”, luidt het in een persbericht van sp.a-Kamerleden Dirk van der Maelen en Alain Top.
De Vlaamse socialisten wijzen erop dat ons land -met uitzondering van Bahrein- de voorbije jaren het minst transparant was van alle landen die deelnamen aan de luchtoperaties tegen IS. “Dat maakt België vatbaar voor propaganda van andere partijen. Het is niet de eerste keer in deze oorlog dat aanvallen worden toegeschreven aan een andere partij om die in diskrediet te brengen. Zo’n berichten zijn makkelijk te weerleggen mocht er op regelmatige basis voldoende informatie worden vrijgegeven. Dit gebeurt echter niet”.
De sp.a wil een ernstige publieke rapportage én evaluatie van buitenlandse missies, zoals onder meer gebeurt in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, de VS en Canada. “Of er nu fouten gemaakt worden of niet, wij gaan het nooit weten. Het is pas na het afsluiten van de militaire operatie dat België informatie aan het parlement bezorgt, achter gesloten deuren en zonder details over de timing en de impact van de bombardementen”, betreurt Van der Maelen.

bron: Belga