VSOA Politie wil garantie voor erkenning als zwaar beroep

door
Belga
Leestijd 2 min.

De liberale vakbond VSOA Politie wil dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon de garantie geeft dat het beroep van politiemensen zal worden erkend als "zwaar beroep". Dat stelt de vakbond in een persbericht Eerder zei minister van Defensie Steven Vandeput dat militairen zullen worden erkend als werknemers met een zwaar beroep. Terecht, vindt VSOA Politie. "Het blijft echter op Binnenlandse Zaken windstil", klinkt het verder. "Het wordt tijd dat onze minister eveneens naar buiten komt en evenzeer de garantie geeft dat ons beroep zal worden erkend als zwaar beroep."

De vakbond zegt te hebben kennis genomen van de beleidsverklaring van de premier en de eerste resultaten van de begrotingsbesprekingen van de kern. Tijdens die beleidsverklaring werden de hulpdiensten uitvoerig bedankt "om onze veiligheid en onze vrijheid te garanderen", aldus VSOA Politie. De vakbond vindt dat echter "uitermate cynisch wanneer we via de verschillende media vernemen dat onze ons statuut verder wordt afgebouwd".

De vakbond hekelt dat zo de tantièmes, die een rechtstreekse invloed hebben op de pensioenberekening, worden afgeschaft. Daarnaast worden ook de pensionering om medische redenen en de ziektedagen afgeschaft, aldus VSOA Politie. "Sommige politici zijn zelfs zeer gretig om in de media te komen laten uitschijnen dat dit systeem naar 'profitariaat' ruikt. Men schijnt daarbij te vergeten dat de grootste slachtoffers daarbij de collega's zijn met een zware ziekte", klinkt het. "Men schijnt ook te vergeten dat politiemensen vaak slachtoffer zijn van ernstige arbeidsongevallen, juist omwille van het gevaarlijk en specifiek beroep."

Nog volgens de vakbond wordt de andere kant opgekeken wanneer ze de overheid confronteert met "het feit dat men in gebreke blijft om het geweld tegen politie werkelijk aan te pakken".

bron: Belga