Kamer geeft vertrouwen aan regering-Michel

Kamer geeft vertrouwen aan regering-Michel

De plenaire Kamer heeft het vertrouwen gegeven aan de regering-Michel. Dat gebeurde met 81 stemmen van de meerderheid tegen 62 stemmen van de oppositie. De regering-Michel bereikte vorige vrijdagavond een akkoord over de begroting voor volgend jaar. De drie heikele dossiers waarop de onderhandelingen blokkeerden, worden de komende weken en maanden verder bestudeerd. Zondag las premier Charles Michel dan met een kleine week vertraging zijn beleidsverklaring in het parlement voor, waarop de Kamer maandag zestien uur lang over de beleidsopties van de ploeg-Michel debatteerde.

Elke fractie legde nog een voorafgaande stemverklaring af. Onafhankelijk Kamerlid Hendrik Vuye en Aldo Carcaci (PP) kwamen terug op het manoeuvre van de premier om maandag, voor de kleinere partijen aan het woord waren geweest, reeds de repliek van de regering te geven. “Een triest spektakel”, vond Vuye. “De Kamervoorzitter heeft duidelijk het signaal gekregen vanuit de meerderheid om een deel van de oppositie de mond te snoeren.”

Ecolo-Groen is van plan de komende maanden op de nagel van de rechtvaardige fiscaliteit te blijven kloppen. Fractieleider Kristof Calvo kondigde aan dat zijn partij het voorstel van CD&V voor een meerwaardeheffing als wetsvoorstel zal indienen, indien CD&V dat eind deze maand niet zelf heeft gedaan of als de meerderheid geen stappen vooruit zet in het dossier. Servais Verherstraeten (CD&V) liet zich evenwel niet uit zijn lood slaan.

De overige oppositiepartijen herhaalden nog eens in grote lijnen hun verzet tegen de regeringsplannen. “Het is een beetje vreemd dat u het vertrouwen in de regering komt vragen, omdat u dat vertrouwen nog eens niet heeft binnen uw eigen regering”, stelde Meryame Kitir (sp.a). “Jobs, jobs, jobs geldt alleen voor leveranciers van koelkasten in de Wetstraat”, klonk het bij Barbara Pas (Vlaams Belang).

Patrick Dewael (Open Vld) stelde dat de oppositie enkel kritiek gaf op de meerderheid, maar zelf geen alternatieven aanbood, terwijl zijn N-VA-collega Peter De Roover net aanvoerde dat de voorstellen van de oppositie het tekort met een miljard euro zouden vergroten.

bron: Belga