Internetverbinding Julian Assange afgesloten na lekken e-mails Clinton

door
Belga
Leestijd 2 min.

De internetverbinding van Julian Assange, de oprichter van klokkenluiderwebsite WikiLeaks, is afgesloten. Volgens de website is dat het gevolg van de publicatie van de e-mails van de Amerikaanse Democratische presidentskandidate Hillary Clinton. De website verklaarde eerst via Twitter dat het internet werd afgesloten door een "staatspartij", maar verklaarde later via hetzelfde medium dat "we kunnen bevestigen dat Ecuador de internetverbinding van Assange zaterdag om 17 uur GMT (19 uur Belgische tijd) heeft afgesloten, kort na de publicatie van de speeches over Goldman Sachs van Clinton". De Australiër verblijft sinds 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Hij vluchtte daar naartoe nadat hij een juridische procedure tegen zijn uitlevering door Groot-Brittannië aan Zweden had verloren.

Het incident roept vragen op over een mogelijke vergeldingsoperatie van de Amerikaanse overheid tegen Rusland voor de vermoedelijke hacking van de computers van de Democratische partij. Volgens de VS zijn het de Russen die de informatie over Clinton doorspelen aan WikiLeaks, maar dat ontkennen zowel Moskou als WikiLeaks met klem.

"Ik ben niet in de positie om te bevestigen of dat klopt, omdat ik berichten over de geklasseerde operaties van de VS niet mag bevestigen of ontkennen", aldus woordvoerder van het Witte Huis Josh Earnest, die impliceert dat president Barack Obama nog nadenkt over hoe hij zal reageren op de mogelijke hacking.

NBC News berichtte zaterdag dat Amerikaanse functionarissen een mogelijke cyberaanval plannen tegen Rusland als reactie op de vermoedelijke pogingen van Rusland om de verkiezingen te beïnvloeden. "De CIA bereidt opties voor voor Obama voor een "clandestiene" operatie om Rusland "in verlegenheid te brengen", aldus anonieme bronnen aan NBC.

De gelekte mails gaan over Clintons standpunten over de financiële regelgeving, haar contact met de Russische president Poetin en de negatieve gevolgen van eerdere lekken van WikiLeaks op de Amerikaanse buitenlandse politiek. De onthullingen van WikiLeaks waren een geschenk uit de hemel voor haar toenmalige rivaal Bernie Sanders, die vond dat ze geen bedrijven kon reguleren en er tegelijk geld van kon aannemen om speeches te geven.

Bron: Belga