Turkije blijft niet buiten offensief op Mosoel

Turkije blijft niet buiten offensief op Mosoel
Turkije blijft niet buiten offensief op Mosoel

Aan het offensief om Mosoel in Irak te heroveren op terreurgroep Islamitische Staat (IS) zal ook Turkije deelnemen. Volgens president Recep Tayyip Erdogan is er geen sprake van dat Turkije buiten het offensief blijft. “We zullen deel uitmaken van de operatie, we zullen aan de tafel zitten”, aldus Erdogan tijdens een toespraak op televisie. “We hebben broeders in Mosoel: Arabieren, Turkmenen, Koerden, dat zijn onze broeders.”
Turkije hamert erop betrokken te worden in de operatie om Mosoel te heroveren. De Iraakse premier Haider al-Abadi kondigde dat offensief aan in de nacht van zondag op maandag.

De betrekkingen tussen Ankara en Bagdad zijn de afgelopen dagen verslechterd. Turkije leek buiten de voorbereidingen voor het offensief op Mosoel te zijn gehouden. Vrijdag dreigde Erdogan nog met een “plan B” zou het Turkse leger niet betrokken worden bij het offensief.
Ankara is gekant tegen elke deelname aan het offensief van sjiitische milities of gewapende Koerdische groepen die banden hebben met de Koerdische Arbeidspartij (PKK). Turkije beschouwt die als “terroristisch”.

Bron: Belga