Geweld Irak – Operatie om Mosoel te heroveren is begonnen

Geweld Irak - Operatie om Mosoel te heroveren is begonnen
Geweld Irak - Operatie om Mosoel te heroveren is begonnen

Het offensief om Mosoel te bevrijden uit handen van terreurgroep Islamitische Staat is begonnen. Dat heeft de Iraakse premier Haider al-Abadi in de nacht van zondag op maandag verklaard in een televisietoespraak. Verwacht wordt dat de strijd weken of zelfs maanden zal duren, aldus CNN. Het offensief was al lang aangekondigd, terwijl zowel de door de VS geleide coalitie tegen IS als de Iraakse troepen al meer dan een jaar luchtaanvallen uitvoeren tegen de jihadisten. Voor hun offensief krijgen de regeringstroepen steun van de VS en Groot-Brittannië, die onlangs extra militairen naar Irak stuurden.
“Zoals God het wil, zal de beslissende strijd snel beginnen”, verklaarde al-Abadi zondag al. Het Iraakse leger strooide via de lucht bovendien tienduizenden pamfletten over Mosoel, met daarop de boodschap dat het “tijd is voor de overwinning”.
Mosoel is een van de resterende IS-bolwerken nadat de jihadistenbeweging bij een grootschalig offensief in 2014 vanuit het niets grote delen van Irak veroverde.
De Verenigde Naties vrezen dat dit offensief een grootschalige humanitaire ramp, “een nieuw Aleppo”, zal veroorzaken en dat tot een miljoen mensen ontheemd zullen geraken.

Bron: Belga