België kan CETA-akkoord niet ondertekenen zonder Waals akkoord, zegt premier Michel

door
Belga
Leestijd 1 min.

België kan het vrijhandelsakkoord tussen Europa en Canada "juridisch en grondwettelijk" niet ondertekenen zonder het akkoord van het Waals gewest. Dat heeft premier Charles Michel in de Kamer verklaard. De premier werd over het verdere verloop van het CETA-dossier aan de tand gevoeld door PS-fractieleidster Laurette Onkelinx en haar Open Vld-collega Patrick Dewael. Die laatste had zelfs geopperd dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders het akkoord maar moest ondertekenen, zonder het groen licht van de Waalse regering. "Daarna zullen we wel zien wie de jurisdictionele mogelijkheden uitput", aldus de liberale fractieleider.

Premier Michel had het over "een zeer ernstige situatie" nu "een entiteit bezig is het akkoord te blokkeren dat werd onderhandeld". "Ik krijg veel bezorgde reacties van personaliteiten uit Europese landen en uit Canada, uit alle politieke families", aldus nog de premier, die preciseerde dat de Waalse regering bijna de enige is om haar steun niet te hebben uitgesproken.

Onkelinx, wiens partij hofleverancier is binnen de Waalse meerderheid, zei dat het verzet een pak breder is, zowel bij de middenklasse, de landbouwsector en het verenigingsleven.

bron: Belga