De weg naar Londen loopt langs de Schelde

BELGA / D. WAEM

In Antwerpen vindt deze week de eerste editie van de European Open plaats, het enige ATP-tornooi dat ons land rijk is. David Goffin mikt als topreekshoofd op de eindzege. «Mijn status brengt wel druk met zich mee.»

Als nummer twaalf op de wereldranking is Goffin (foto) in de Scheldestad de hoogst gerangschikte speler op de hoofdtabel. In de eerste ronde is de Luikenaar bovendien vrij, wat betekent dat de weg open ligt om voor eigen publiek een derde ATP-titel aan zijn palmares toe te voegen. Een dikke week geleden greep de Belgische nummer één nog net naast tornooiwinst in Tokio, waar de concurrentie een pak groter was.

“Ik wil het tornooi winnen”

«Ik wil hier proberen te winnen», laat Goffin geen twijfel bestaan over zijn ambities. «Als topreekshoofd verwacht het publiek natuurlijk resultaten. Het is nu aan mij om die druk om te zetten in goed tennis.» Zijn sterke prestaties in Azië hebben onze landgenoot alvast in de running gebracht voor een onverhoopt plaatsje op de Masters, die volgende maand plaatsvinden in Londen. Momenteel staat Goffin op de tiende plaats in de race naar een ticket, terwijl er acht te verdelen zijn.

Punten sprokkelen

Punten rapen is dus de boodschap, te beginnen in zijn openingsmatch van donderdag. Daarin treft hij de Spanjaard Tommy Robredo (ATP 484) of de Duitser Florian Mayer (ATP 55). Daarna volgen nog kansen in Bazel en Parijs. «Begin dit jaar had ik nooit gedacht dat ik enkele weken voor de start van de Masters nog zou meedoen voor een plaats in Londen», bekent Goffin. «Moest het lukken, zou het een ongelooflijke eer zijn om daar te mogen spelen.»

Darcis en De Loore

Naast Goffin staan er met Steve Darcis (ATP 120) en Joris De Loore (ATP 184) nog twee landgenoten op de hoofdtabel in Antwerpen. Ze kregen allebei een wildcard en nemen het in de eerste ronde op tegen respectievelijk de Fransman Benoit Paire (ATP 42) en de Amerikaanse belofte Taylor Fritz (ATP 70).