Brussel kleurt groen

In Laken is de symbolische eerste steen van het woongedeelte in de nieuwe duurzame wijk Tivoli GreenCity gelegd. Het project is goed voor zo'n 400 energiezuinige woningen.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Dat het nieuwe stadsdeel ecologie hoog in het vaandel draagt, is een understatement. Alle gebouwen zijn passief en hebben een moestuin, en maar liefst 35% van de woningen voldoet aan de nulenergiecriteria. Daarnaast moet een ambitieus stadsverwarmingsnet de ecologische voetafdruk van de wijk zo klein mogelijk houden.

Naast duurzaamheid is ook sociale integratie een stokpaardje van Tivoli GreenCity. Er komen een heleboel nieuwe straten, twee crèches, winkels en een openbaar plein. Bijna een appartement op drie zal ook een sociale woning zijn. Om het contact tussen de bewoners te bevorderen, zijn er ook gemeenschappelijke tuinen en wasplaatsen en worden er verschillende workshops georganiseerd.

"Ik ben bijzonder verheugd dit ambitieuze project van start te zien gaan", reageert minister-president Rudi Vervoort (PS). "Dit nieuwe stadsdeel illustreert perfect hoe wij dit bruisende gebied willen ontwikkelen. In Tivoli GreenCity staan sociale en functionele gemengdheid centraal: bedrijven, ateliers, buurtwinkels, woningen en zelfs crèches worden er harmonieus samengebracht."

Het volledige project is ruim 4,5 hectare groot en is eigendom van citydev.brussels, de vastgoedpoot van de Brusselse regering.