ACOD Spoor bereidt acties voor

Belga / N. Maeterlinck

De socialistische spoorvakbond ACOD Spoor is bezig met de voorbereiding van een actieplan. De beslissing is een reactie op de bepaling van de federale regering om het rijdend NMBS-personeel langer te laten werken.

Nu staat de pensioenleeftijd bij het rijdend personeel op 55 jaar. Dat wordt 57 jaar tegen 2018 en die leeftijd zal geleidelijk de hoogte ingaan tot 63 jaar in 2030. De minimumloopbaan zal dan minstens 42 jaar moeten bedragen. «De toepassing van deze bepaling betekent een frontale aanval op het pensioenregime», klinkt het.

Voorlopig is er nog geen stakingsaanvraag ingediend. «Eerst raadplegen we onze leden op het terrein», zegt voorzitter van de Vlaamse vleugel van het ACOD Ludo Sempels. De vakbond vreest dat veel mensen het bedrijf zullen verlaten, terwijl er niet genoeg aanwervingen zijn. «Op korte termijn kan dat zware operationele en veiligheidsproblemen creëren», klinkt het. Het ACOD betreurt ook dat de regering deze maatregel heeft genomen zonder overleg, terwijl er nog volop onderhandeld wordt over de definitie van zware beroepen.