Geldzaken: wat wil generatie Y?

Een coole sfeer op het werk en van het leven genieten. Geen stress en ruimte voor eigen projecten. En… alles moet kunnen, vinden de jongeren van ‘Generatie Y’, geboren tussen 1980 en eind jaren 90. Maar hoe benaderen ze hun financiën? Een stand van zaken.

Andere tijden, andere zeden… Millennials hebben, in tegenstelling tot voorgaande generaties, minder hoge financiële ambities dan hun ouders. Voor bijna een derde van de groep is de mogelijkheid om regelmatig op reis te kunnen een maatstaf voor financieel succes, zo blijkt uit onderzoek door Keytrade Bank. Van de ondervraagden die jonger zijn dan 25 jaar vond maar liefst 42% dat reizen een bepalend aspect is van financieel succes. Voor hen is reizen dan ook de belangrijkste uitgavenpost (13,4%), op gelijke hoogte met de woonlasten.

Maar hoe bekostigen ze al dat rondreizen dan wel? Het is immers geen sinecure om op dezelfde voet te leven als je ouders, zonder over dezelfde middelen te beschikken. Een op de vier ondervraagden lost dat op door nog een paar jaartjes bij papa en mama te blijven inwonen. Die genieten vanzelfsprekend een hogere levensstandaard, zoals blijkt uit de groter dan gemiddelde uitgaven voor kleding (+85%), technologie (+68%) en vrije tijd (+104%).

Gemiddeld 395 europer maand sparen

Uit dezelfde enquête blijkt ook dat Millennials gemiddeld € 395 per maand sparen. Dat is een behoorlijk bedrag, afgezet tegen een gemiddeld maandsalaris van € 1.883.

Een deel van dat spaargeld wordt alvast opzijgelegd voor het pensioen. Maar dat doet lang niet iedereen. Volgens een onderzoek van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) vindt bijna een kwart van de Belgen (24%) zichzelf onvoldoende voorbereid op de oude dag. De FSMA acht de financiële situatie van de 18- tot 25-jarigen zorgwekkend: meer dan de helft (52%) heeft nog geen enkele pensioenvoorziening. Ook Steven De Backer, hoofd Communicatie bij Keytrade Bank, stelt vast dat jongeren weinig belang hechten aan een appeltje voor de dorst. ‘Millennials willen de levensstandaard aanhouden die ze bij hun ouders gewend waren, maar ze volgen niet meer hetzelfde recept om vermogen op te bouwen’, zegt hij. ‘Zo zijn er maar weinig die gebruik maken van de voordelen van het pensioensparen.’

Voor de Belgische beurswaakhond is de conclusie dat iedereen weleens een cursus geldzaken zou kunnen gebruiken. Dat zou zelfs een levenslang leerproces moeten zijn. Reden te over voor de FSMA om door te gaan met haar educatieprogramma Wikifin.

(cg)