Geweld Syrië – Ngo’s roepen op tot onmiddellijke wapenstilstand in Aleppo

Geweld Syrië - Ngo's roepen op tot onmiddellijke wapenstilstand in Aleppo
Geweld Syrië - Ngo's roepen op tot onmiddellijke wapenstilstand in Aleppo

Vier internationale ngo’s hebben zaterdag opgeroepen tot een staakt-het-vuren in de Syrische stad Aleppo. Ze deden dat enkele uren voor het begin van een Russisch-Amerikaanse bijeenkomst in Zwitserland, om te zoeken naar een politieke oplossing van het conflict. In een open brief aan de diplomatieke verantwoordelijken riepen de voorzitters van de ngo’s Save the Children, International Rescue Committee, de Noorse Vluchtelingenraad en Oxfam International op om een staakt-het-vuren van minstens 72 uur af te kondigen in het oostelijke deel van Aleppo, dat wordt gecontroleerd door de rebellen. Zo kunnen de gewonden geëvacueerd worden en voedsel en humanitaire hulp geleverd worden.
“Sinds het vorige staakt-het-vuren werd opgeblazen, zijn al meer dan 130 kinderen gedood in Oost-Aleppo en 400 anderen gewond geraakt bij meedogenloze en willekeurige bombardementen”, aldus Helle Thorning-Schmidt, de voorzitster van Safe the Children, die waarschuwt dat de ziekenhuizen niet meer voldoende geneesmiddelen en andere materialen hebben.
Het Syrische regime voert sinds 22 september met de hulp van Rusland bombardementen uit op het oosten van Aleppo om de rebellen te verjagen. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn sindsdien al meer dan 370 mensen, onder wie 70 kinderen, omgekomen bij die aanvallen.
Zaterdag vindt in het Zwitserse Lausanne een vergadering plaats tussen de Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken John Kerry en Sergej Lavrov, in de hoop de dialoog over een politieke oplossing in Syrië, die vorige week werd opgeschort, opnieuw op te starten.
Sinds 2011 vielen door de oorlog in Syrië al meer dan 300.000 doden. Miljoenen mensen sloegen bovendien op de vlucht.

Bron: Belga