Vlaamse hogescholen trekken 2 procent meer studenten aan

Vlaamse hogescholen trekken 2 procent meer studenten aan

De Vlaamse hogescholen tellen in het nieuwe academiejaar 122.623 studenten. Dat zijn er 2.477 of 2,06 procent meer dan het jaar voordien. Het gros volgt een professionele bachelor, zo meldde de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA) vanmorgen. De koepel vroeg meer middelen voor de hogescholen. De nieuwe studenten, de zogenaamde generatiestudenten, zijn met 29.305 of 1 procent meer. Hier vlakt de stijging wat af, zei secretaris-generaal Eric Vermeylen van VLHORA.

De technologische en wetenschappelijke richtingen, kortweg STEM (‘Science, Technology, Engineering, Mathematics’), zijn goed voor een kwart van alle studenten. Voorts kiest 81 procent van de studenten voor een opleiding voor een knelpuntberoep. Meer dan 95 procent van de afgestudeerde professionele bachelors vindt binnen het jaar werk.

De meeste studiegebieden konden de voorbije 5 jaar en ook dit academiejaar meer studenten aantrekken. De onderwijsrichtingen zijn de grote uitzondering, met een daling van zowat 5 procent dit jaar en -15 procent de voorbije 5 jaar.

En dan is er de financiering. Die stijgt in 2017 per voltijdse student naar 6.073,38 euro, maar de VLHORA vraagt 7.000 euro per student, de situatie zoals in 2009. “Kwaliteit heeft zijn prijs. De groei van het aantal studenten van de voorbije 5 jaar wordt niet gevolgd door een groei aan middelen”, zei voorzitter Johan Veeckman. 7.000 euro per student is nodig om de kwaliteit en de begeleiding van de studenten te garanderen, aldus de voorzitter. “Het water is wat gezakt, maar blijft aan de lippen staan.”

bron: Belga