Minister-president Magnette bespreekt Waals verzet CETA met president Hollande

Minister-president Magnette bespreekt Waals verzet CETA met president Hollande

Enkele uren na de tweede Waalse verwerping van CETA heeft minister-president Paul Magnette in Parijs de toekomst van het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag besproken met de Franse president François Hollande. Het onderhoud met het Franse staatshoofd was ingepland om de sluiting van Caterpillar te bespreken, maar veel aandacht ging naar CETA. “We moeten landen vinden die ons standpunt begrijpen en ons kunnen steunen”, zo verklaarde Magnette na afloop. Of Hollande open stond voor de Waalse argumenten? “Ik had het gevoel dat hij me begreep, maar het is ingewikkeld, de druk is zeer groot”, aldus de Waalse minister-president. Frankrijk is voorstander van CETA. Premier Manuel Valls gaf die boodschap deze week nog mee tijdens een bezoek aan Canada.

Magnette liet opnieuw verstaan dat hij momenteel de federale regering niet de bevoegdheid kan verlenen om het verdrag goed te keuren. En als België het verdrag niet kan goedkeuren, kan ook de Europese Unie dat niet doen. Intussen zijn er wel nog contacten over eventuele onderhandelingsmarges in de aanloop naar de geplande ondertekening op 27 oktober. Zo ontmoet Magnette vanavond in Parijs nog vertegenwoordigers van de Canadese premier Justin Trudeau. Volgens Magnette zijn Wallonië en de Franse Gemeenschap niet zo geïsoleerd als sommigen willen laten geloven. “Minstens drie of vier landen delen ons standpunt, of op zijn minst bepaalde elementen ervan”, zei hij.

Ook de sluiting van de fabriek van Caterpillar in Gosselies – een deel van de productie verhuist naar Frankrijk – kwam nog aan bod tijdens het onderhoud op het Elysée. “We moeten ons verenigd tonen tegenover Caterpillar, om ervoor te zorgen dat de ene niet tegen de andere wordt uitgespeeld”, stelde Magnette. De twee socialistische leiders wisselden van gedachten over de toekomst van de industrie in Europa en over een herziening van de Renault-richtlijn, dit om werknemers een betere bescherming te bieden.

bron: Belga