Magnette geeft geen toestemming om vrijhandelsakkoord met Canada te ondertekenen

Magnette geeft geen toestemming om vrijhandelsakkoord met Canada te ondertekenen

Waals minister-president Paul Magnette (PS) geeft de federale regering geen toestemming om het vrijhandelsakkoord tussen Canada en de EU (CETA) te ondertekenen. Dat verklaarde hij vanmorgen voor het Waals parlement. Magnette wil niet dat het akkoord op 18 oktober wordt ondertekend. Hij heeft vooral een probleem met de verklarende tekst die bij het CETA wordt gevoegd. Die biedt volgens hem te weinig garanties en heeft niet dezelfde juridische waarde als het akkoord zelf.

“Laat ons dit op tafel leggen en er opnieuw over discussiëren”, zei Magnette. “Verschillende andere Europese landen hebben ook bedenkingen en zullen ons steunen.”

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) riep de Waalse regeringspartijen gisteren nog op hun mening te herzien. “Indien we het vrijhandelsakkoord met Canada niet ondertekenen, met welk land dan wel?”, vroeg hij.

Het Waals parlement stemde vanmorgen ook een motie waarin de Waalse regering wordt gevraagd haar bevoegdheden voor de ondertekening niet af te dragen aan de federale. Enkel MR stemde tegen. Woensdag werd in het parlement van de Franse gemeenschap al een gelijkaardige tekst gestemd.

bron: Belga