Boonen start zondag met vertrouwen in laatste WK

door
Belga
Leestijd 3 min.

Tom Boonen heeft zondag in zijn laatste WK uit zijn carrière één doel: voor een tweede keer wereldkampioen worden. "Ik voel me goed", zei de 35-jarige Boonen gisterenavond op een persmoment met de Belgische kopmannen. "Ik wil hier graag nog eens wereldkampioen worden." Tom Boonen won al 29 keer in Qatar, hij is er kind aan huis, maar telkens was dat wel in februari, nu moet hij koersen in de zon. "Dat wordt het grote verschil met februari", beseft hij, "nu is het hier veel heter. Zelf kan ik goed om met de warmte, beter dan met de koude. Kijk, de renner die er het best in slaagt om zijn lichaam koel te houden, die fris weet te beginnen aan die lokale rondes, die kan een mooie finale rijden."

De warmte is het gespreksonderwerp in Qatar. Tom Boonen begrijpt de heisa niet zo goed. "In mijn carrière heb ik al zeker honderd koersen gereden in zo'n warmte", zei hij "en zo'n 25 waar het zelfs nog warmer was. Toen werd daar geen heisa over gemaakt. Kijk, het is al langer dan vandaag bekend dat het WK in Qatar wordt gereden. Dan weet je dat het heet wordt, net zoals je weet dat als je een WK doet in Siberië het daar koud zal zijn."

Voor de Belgische kopman moet het parcours niet ingekort worden. "Akkoord dat koersen bij zo'n temperaturen een probleem vormt, maar je moet daarom de koers niet veranderen. Dit wordt de lastigste koers van het jaar", voorspelt hij, "als we het op waaiers kunnen trekken, als we die eerste 150 kilometer hard kunnen maken en het peloton in vier, vijf, zes groepen splitst, zal niet iedereen kunnen terugkeren op dat plaatselijk circuit. Ja, het zal weer samenklitten, deels op The Pearl, maar ik hoop wel dat een groot deel van het peloton daarna uit koers is, anders is die tocht door de woestijn een slag in het water geweest. Ik denk niet dat we met meer dan zestig renners naar de finish zullen rijden en ik vermoed dat de helft van de sprinters de finale niet zal halen."

Boonen verteert de hitte goed, maar hij vreest dat de bevoorrading wel eens heel moeilijk zou kunnen verlopen. "Als we in waaiers rijden, wellicht als we terugkeren op die lange weg van Al Khor, dan zal het moeilijk zijn om aan drinken te komen. Een bidon aannemen uit de wagen of langs de weg of via een motor lijkt me amper doenbaar, de snelheid ligt zo hoog. En op het plaatselijke circuit hoorde ik dat het niet gemakkelijk is om een drinkbus te grijpen van de kant. Dat wordt een uitdaging zondag, zorgen dat je voldoende te drinken hebt."

Boonen is kopman en voelt zich goed. "Goed genoeg om hier met de eersten mee de laatste ronde in te gaan. Daar ben ik van overtuigd en ik heb er goesting in om hier te knallen en een mooie prestatie neer te zetten."

Kan hij die snelle jongens zoals Greipel, Kittel, Bouhanni kloppen in een sprint? "Ja, daar ben ik van overtuigd", klinkt het, "ik heb ze in het verleden al allemaal geklopt. Dit wordt ook geen massasprint in de Tour of een andere koers waar een sprinter een ganse dag in de wielen kan zitten en op het eind zijn ding doet. Het zal hier hard koersen zijn en ik denk niet dat alle sprinters de aankomst zullen bereiken, nog niet de helft", vermoedt hij. "Ik weet dat ik na 250 kilometer, na een slopende wedstrijd, nog een snelle sprint kan rijden en dat ik die mannen kan verslaan. Ik ben van niemand bang en ik hoop dat ik mezelf zondag een leuk verjaardagscadeau (zaterdag wordt hij 36 jaar, red) kan geven", eindigde hij.

bron: Belga