Tyson Fury stelt wereldtitels bij zwaargewichten vacant

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zwaargewicht Tyson Fury staat zijn wereldtitels af. De 28-jarige Brit kampt met psychische problemen en wil die eerst aanpakken alvorens hij weer aan boksen denkt, zo laat hij in een persbericht weten. Tyson Fury versloeg op 28 november 2015 in Düsseldorf de Oekraïner Vladimir Klitschko, die elf jaar ongeslagen was, en nam zo zijn wereldtitels van de WBA, WBO en IBO over. Tot een revanche kwam het daarna niet meer omdat Fury tot twee keer de kamp annuleerde. In juli sukkelde de Brit met een enkelblessure, in september zegde hij af "om medische redenen".

De 28-jarige Fury, die zichzelf de "Gyspy King" noemt, gaf onlangs in een interview met Rolling Stone toe dat hij met mentale problemen kampt en daarom cocaïne gebruikt. Hij testte overigens positief op cocaïne bij een controle op 22 september. Een dag later blies hij voor de tweede keer een revanche tegen Klitschko af. In februari was al nandrolon aangetroffen in zijn urine. Op 4 november staat in die zaak een hoorzitting gepland bij het Brits antidopingagentschap.

Door zijn wereldtitels nu vrijwillig af te staan, wil de Brit ruimte scheppen om aan zijn herstel te werken. "Ik won de titels in de ring en het is mijn overtuiging dat ik ze daar ook moet verliezen. Maar ik ben nu niet in staat mijn titels te verdedigen. Daarom heb ik de moeilijke en emotionele beslissing genomen om mijn geliefde wereldtitels officieel vacant te stellen", zegt Fury. "Ik begin nu aan een nieuwe grote uitdaging in mijn leven en ik weet dat ik, net zoals tegen Klitschko, zal zegevieren."

Fury telt op zijn erelijst 25 zeges (18 met KO) en is ongeslagen. Begin oktober kondigde hij op Twitter nog zijn afscheid van de bokssport aan, maar nog dezelfde dag trok hij zijn woorden weer in.

bron: Belga