Nieuw wetsontwerp over Schots onafhankelijkheidsreferendum in de maak

Nieuw wetsontwerp over Schots onafhankelijkheidsreferendum in de maak
Nieuw wetsontwerp over Schots onafhankelijkheidsreferendum in de maak

De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon gaat volgende week een wetsontwerp indienen dat de weg moet vrijmaken voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. Dat heeft ze vandaag gezegd op een partijcongres van de Scottish National Party (SNP) in Glasgow. Volgens Sturgeon heeft de keuze voor de Brexit – de Britse exit uit de Europese Unie – de voorwaarden van het Schotse lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk veranderd.

“Het wetsontwerp over een onafhankelijkheidsreferendum zal volgende week ter consultatie voorgesteld worden”, zei Sturgeon. “Ik zal er alles aan doen om Schotland zijn onafhankelijkheid opnieuw te laten overwegen, en dat nog voor het VK de EU verlaat.” Sturgeon wil naar eigen zeggen “de belangen van ons land beschermen”.

In 2014 konden de Schotten zich al eens over hun onafhankelijkheid uitspreken. 55 procent van de mensen die hun stem uitbrachten, kozen er toen voor om in het Verenigd Koninkrijk te blijven. Het Brexit-referendum op 23 juni van dit jaar legde echter bloot dat de Schotten anders over Europa denken dat de meeste andere Britten. Geen enkele kiesdistrict in Schotland koos toen voor de Brexit.

Meteen na het Brexit-referendum zette Nicola Sturgeon al de deur open voor een nieuw referendum. Schotland koos ervoor om in de Europese Unie te blijven, zei ze.

Bron: Belga