N-VA wil bevoegdheden terughalen uit Europa

N-VA wil bevoegdheden terughalen uit Europa

N-VA-vicevoorzitter en Europarlementslid Sander Loones werkt aan een lijst met bevoegdheden die vanuit Europa teruggehaald moeten worden naar de lidstaten. “Het dna van Europa is aan het veranderen.” Loones liet zich woensdag op een KVHV-debat in Antwerpen ontvallen dat hij werkt aan een lijst met Europese bevoegdheden die overheveld zouden moeten worden naar de lidstaten. “Ik ben bezig met een denkoefening met een aantal experten”, beaamde hij donderdag. Met mensen uit de partij? “Daar communiceren we nu niet over.” Ook over de inhoud van de lijst en de timing van de presentatie wil Loones voorlopig niets kwijt.

Loones erkent dat grote institutionele avonturen of Europese verdragswijzigingen allicht niet voor de eerstkomende jaren zullen zijn. “Zo realistisch ben ik wel. Maar ik ben ook niet blind. Het dna van Europa is aan het veranderen. Ik zie ook dat verschillende politici en verschillende experten in diverse lidstaten met diezelfde vraag bezig zijn. Is vandaag het juiste overheidsniveau verantwoordelijk voor de juiste bevoegdheden? Of moeten we daarin schuiven?”, aldus de N-VA’er, die in het Europees Parlement zetelt in een fractie met de Britse en Poolse conservatieven.

Het initiatief vloeit volgens Loones voort uit de redenering dat overheden “op de meest efficiënte manier een goed beleid voor de burgers moeten kunnen voeren”. Hij verwijst onder meer naar het verzet van de parlementen van het Waalse en het Brusselse Gewest en de Franse gemeenschap tegen de ondertekening van het Europese vrijhandelsakkoord met Canada. “Als je ziet dat dit verdrag geblokkeerd wordt door twee kleine regio’s die zo goed als geen handel drijven met Canada, dan moet je je daar als beleidsmaker toch over bezinnen. Kunnen we dat niet op een andere en efficiëntere manier aanpakken? Die vraag niet stellen, zou pas onverantwoord zijn.”

bron: Belga