Luc Van Looy blijft nog minstens 2 jaar bisschop

Luc Van Looy blijft nog minstens 2 jaar bisschop

Op 10 oktober heeft paus Franciscus het mandaat van de Gentse bisschop Luc Van Looy, die op 28 september 75 jaar werd, met twee jaar verlengd. Dat meldt Kerknet.be. “Een bisschop wordt verzocht om op de leeftijd van 75 jaar zijn ontslag aan te bieden aan de paus”, verduidelijkt woordvoerder Peter Malfliet van het bisdom Gent. “Dat heeft bisschop Van Looy ook gedaan in een brief aan paus Franciscus. Het kerkelijk recht bepaalt vervolgens dat het aan de paus is om te bepalen wanneer hij dat ontslag aanvaardt.”

Het is volgens het bisdom Gent niet geheel ongebruikelijk dat de paus aan een bisschop een verlenging van mandaat voorstelt. Tijdens de verlenging blijft bisschop Van Looy in functie en verantwoordelijk voor het bisdom Gent.

Bisschop Van Looy vierde zijn 75ste verjaardag op 2 oktober nog met een gebedsviering die werd afgesloten met een verrassingsoptreden van Sioen. De Gentse singer-songwriter heeft een Zuid-Koreaanse partner en ontmoette Van Looy, die in de jaren zeventig en tachtig in Korea werkte, vorig jaar na een televisieprogramma.

Naar aanleiding van zijn 75ste verjaardag schreven bisschop Van Looy’s medewerkers het boek “Met een naam en een gezicht. Dynamiek van het Bijbelse geloof” (Halewijn).

bron: Belga