Graafmachine bevrijdt olifantenfamilie

In het zuidwesten van China heeft een graafmachine drie wilde olifanten bevrijd die zich hadden ingesloten in een waterreservoir. De reusachtige zoogdieren zaten er twee dagen lang vast en werden uiteindelijk door ‘spotters’ opgemerkt.

“Een jong was in het reservoir beland, waarop de ouders een reddingsactie inzetten en daarbij zelf vast kwamen te zitten”, zegt dorpshoofd Li Wen aan China News. “Enkele soortgenoten verzamelden zich rond de gevangen familie maar konden niet meer doen dan toekijken. Het reservoir is namelijk vijf meter diep, vier meter breed en zeven meter lang.”

In elk dorp in de omgeving wonen zogenaamde ‘spotters’, die de lokale autoriteiten op de hoogte stellen wanneer er een van de zeventig wilde olifanten in gevaar is.

Het was alvast een moeilijke reddingsactie. Eerst zou een helikopter zandzakken in het reservoir laten vallen, zodat het waterpeil steeg en de dieren er zelf uit konden stappen. De hevige regenval  zorgde er echter voor dat deze operatie werd stopgezet en er een graafmachine aan te pas moest komen.