Bellot drukt in 2017 minimale dienstverlening bij NMBS door

Belga / T. Roge

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) gaat in 2017 desnoods eenzijdig de minimudienstverlening bij de NMBS invoeren. Het ACOD Spoor staat op zijn achterste poten.

De talrijke spoorstakingen van de afgelopen jaren hebben de publieke opinie in twee kampen verdeeld. Er zijn zij die de werknemers van de spoorwegmaatschappijen blijven steunen en zij die vinden dat de reiziger te veel hinder ondervindt. Dat laatste kamp roept al langer om een minimale dienstverlening op stakingsdagen en mobiliteitsminister Bellot vindt volgend jaar de tijd rijp om aan die oproep tegemoet te komen.

De invoering van zo’n regeling staat in het regeerakkoord, maar de realisatie laat op zich wachten. De onderhandelingen tussen de spoorwegdirectie en de weigerachtige vakbonden zitten muurvast. “Mijn geduld is op. De minimale dienstverlening moet er in januari zijn of ik druk zelf een wet door”, klinkt het strijdvaardig bij de minister.

De demarche van de minister zorgt voor onenigheid aan syndicale kant. “We zullen er ons op alle mogelijke manieren tegen verzetten”, aldus Ludo Sempels, voorzitter van de Vlaamse vleugel van ACOD Spoor. “Daar komen enorm veel mensen bij kijken, van seinhuizen tot dispatching. Het is een aantasting van het stakingsrecht en hier kunnen we niet mee akkoord gaan.” De christelijke vakbond ACV-Transcom blijft afwachtend en wil de onderhandelingen tot december een kans geven. Ook de spoorwegdirectie hult zich in stilzwijgen. “Geen commentaar”, klinkt het daar.