Film Fest Gent draait op volle toeren

Belga / N. Maeterlinck

De 43ste editie van Film Fest Gent is maandagavond op gang geblazen en de volgende dagen beloven zeer interessant te worden. Zo wordt er onder meer reikhalzend uitgekeken naar de Belgische premières van ‘Home’ van Fien Troch en ‘Souvenir’ van Bavo Defurne.

Het was met Gouden Palm-winnaar ‘I, Daniel Blake’ dat het filmfestival werd ingezet. De 80-jarige Britse regisseur Ken Loach, vergezeld door hoofdrolspeelster Hayley Squires, kwam er zijn sociaal drama zelf voorstellen en kreeg de Jozef Plateau Honory Award voor zijn levenslange filmcarrière. De opening werd bijgewoond door onder meer Prins Laurent, Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz en Gents burgemeester Daniël Termont.

België goed vertegenwoordigd

Een reeks Belgische regisseurs komen op het Film Fest Gent hun nieuwste werk tonen. Peter Brosens en Jessica Woodworth (’King of the Belgians’), Fien Troch (’Home’) en Bavo Defurne, wiens ‘Souvenir’ als slotfilm staat gepland, tekenen allen present.

Gent wordt internationaler

Op internationaal vlak is het uitkijken naar de historische prent ‘The Light Between Oceans’, ‘A Quiet Passion’, van de grote Terence Davies, en ‘Personal Shopper’, met Kirsten Stewart in de hoofdrol. Volgende week organiseert het festival voor de 16de keer de World Soundtrack Awards, waar centrale gast Ryuichi Sakamoto zijn filmmuziek in de kijker komt zetten.