WHO stuurt miljoen vaccins tegen cholera naar Haïti

WHO stuurt miljoen vaccins tegen cholera naar Haïti

Na de doortocht van orkaan Matthew stuurt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een miljoen vaccins tegen cholera naar het rampgebied in Haïti. Er moeten evenwel nog bijkomende stappen genomen worden tegen de uitbreiding van de epidemie, klinkt het bij de WHO in Genève. “Het belangrijkste is dat mensen bevoorraad worden met schoon drinkwater en de afvoer van afvalwater verbeterd wordt”, verklaarde cholera-experte Dominique Legros van de WHO.
De orkaan had het zuidwesten van Haïti een week geleden met windsnelheden tot 230 kilometer per uur geteisterd. Huizen werden verwoest, wegen en plantages overstroomd. Minstens 372 mensen kwamen door de orkaan om het leven. Cholera veroorzaakt ernstige diarree en uitdroging en wordt vooral door besmet drinkwater overgebracht. Bij zware gevallen kunnen uitdrogingsverschijnselen tot een plotselinge stoornis in de bloedcirculatie en de dood leiden.
Bij een epidemie van cholera na de zware aardbeving van 2010 zijn meer dan 8.500 mensen aan de infectieziekte gestorven. Vermoed wordt dat Nepalese VN-blauwhelmen de ziekte in Haïti hebben geïmporteerd.

bron: Belga