Gouden Palm-winnaar trekt 43ste editie van Film Fest Gent op gang

In Gent is de 43ste editie van Film Fest Gent van start gegaan met Gouden Palm-winnaar “I, Daniel Blake”. De 80-jarige Britse regisseur Ken Loach, vergezeld door hoofdrolspeelster Hayley Squires, kwam er zijn sociaal drama zelf voorstellen en kreeg een “Jozef Plateau Honory Award” voor zijn levenslange filmcarrière. In zijn dankwoord pleitte de sociaal geëngageerde regisseur voor aan ander Europa, want het economisch project “geeft niets om het gewone volk”, zei hij. Hij riep ook op in respect en waardigheid met elkaar om te gaan. Het verhaal dat hij brengt, is er één die in honderdduizenden Britse gezinnen voorvalt, zei hij.
Voorafgaand aan opening, was er een traditioneel rode loper-moment. Belgische regisseurs die op Film Fest Gent hun nieuwste werk tonen, zoals Peter Brosens en Jessica Woodworth (King of the Belgians) of Bavo Defurne (slotfilm Souvenir) en andere regisseurs en acteurs uit films van eigen bodem lieten er zich zien.
Ook vanuit de televisiewereld was er een flinke vertegenwoordiging, onder meer acteurs uit Bevergem en de Callboys tekenden present. Het festival besteedt voortaan trouwens ook aandacht aan muziek voor televisie bij de uitreiking van haar jaarlijkse filmmuziekprijzen.
Naast prins Laurent, lieten ook flink wat politici zich opmerken, zoals cultuurminister Sven Gatz (Open Vld) en gewezen Vlaams en federaal minister Bert Anciaux.
Film Fest Gent besteedt dit jaar extra aandacht aan Noorse en Japanse cinema, maar verliest ook Belgische cinema niet uit het oog in het programma vol wereldcinema, waaronder een aantal premières voor ons land. Twaalf films zijn opgenomen in de officiële competitie, waaronder “Home” van Fien Troch.
Bezoekers houden tot dit weekend best rekening met verkeershinder in de buurt van Kinepolis, omwille van wegenwerken aan het kruispunt Heuvelpoort. Uit veiligheidsoverwegingen worden rugzakken en tassen ook niet toegelaten op de festivallocaties. Kinepolis Gent zelf is extra beveiligd met betonblokken en een parkeerverbod in aanpalende straten.
Film Fest Gent gaat door op vijf locaties in Gent en ontvangt de komende tien dagen 100.000 bezoekers.

bron: Belga