Elke zeven seconden trouwt een kind

Elke zeven seconden trouwt ergens ter wereld een meisje dat jonger is dan vijftien jaar. Dat blijkt uit een rapport van de ngo ‘Save the Children’.

Steeds meer meisjes worden als kind uitgehuwelijkt. Wereldwijd zijn er momenteel 700 miljoen meisjes en vrouwen met een huwelijk dat voor hun 18 jaar gesloten is. Tegen 2050 zou het zelfs gaan om 1,2 miljard vrouwen, zo schat de ngo.

Onderwijs

In landen als Afghanistan, Jemen, India of Somalië worden sommige meisjes al op tienjarige leeftijd gedwongen te trouwen. Daardoor belanden kinderen in een vicieuze cirkel. Ze krijgen minder kansen op onderwijs en ontwikkeling en hebben geen echte kindertijd.

Het land dat het het slechtst doet is India. Het gaat er om bijna de helft (47%) van de minderjarige meisjes. Kinderen uit arme gezinnen zijn vaker slachtoffer. In Afrika is 40% van de meisjes in arme families al getrouwd op 15-jarige leeftijd, tegenover slechts 3% bij rijke families.

Arme landen

Op basis van vijf criteria heeft Save The Children een klassement opgesteld dat aangevoerd wordt door Zweden, voor Finland, Noorwegen en België op de vierde plaats. Criteria waar rekening mee gehouden wordt, zijn onder andere vroegtijdige huwelijken, tienerzwangerschappen, het aandeel vrouwen in het parlement en de moedersterfte.

De landen die er het slechtst voor staan, zijn de armste landen ter wereld. Het gaat vooral om landen uit Afrika ten zuiden van de Sahara. Nigeria sluit de rij, net voor Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek.