Vlaamse parlementairen ontbijten met mensen met migratieachtergond

Vlaamse parlementairen ontbijten met mensen met migratieachtergond

Zes Vlaams parlementsleden hebben maandagochtend in de Lokettenzaal van het Vlaams Parlement ontbeten met een tiental mensen met een migratieachtergrond. Met dat initiatief sluiten Bond zonder Naam en Samenlevingsopbouw hun Week van de Verbondenheid af. De afgelopen week namen al ruim 25.000 mensen in heel Vlaanderen deel aan een Langste Eettafel. Thema van dit jaar was ‘migratie en eenzaamheid’. Jan Peumans, een van de aanwezige politici, bewonderde na zijn gesprek met Liza, afkomstig uit Armenië, haar wilskracht. “Daarnaast leer ik ook dat ze dankbaar is voor de mogelijkheden die ze hier gekregen heeft”, aldus de voorzitter van het Vlaams Parlement. Daarnaast complimenteerde Peumans Liza, die als alleenstaande vrouw met een fysieke beperking in Antwerpen twee tienerkinderen opvoedde, voor haar uitstekende kennis van het Nederlands.

In zijn openingswoordje verontschuldigde Peumans zich voor de politici die, ondanks hun eerdere bevestiging, afwezig bleven. Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans was aangekondigd, maar liet zich vervangen door parlementslid Tine Van der vloet.

Anniek Gavriilakis, directeur van Bond zonder Naam, bedankte de aanwezige parlementsleden. “Met dit initiatief krijgen we mensen aan tafel, voorbij de clichés. Het is een gelegenheid om de gezichten te leren kennen achter de dossiers die de politici op hun bureau krijgen.” De initiatiefnemers kozen voor het thema ‘migratie en eenzaamheid’ omdat uit onderzoek blijkt dat veel nieuwkomers in België snel vereenzamen. “Een nieuw netwerk uitbouwen is niet evident, zeker niet wanneer taal een extra barrière vormt”, klinkt het nog.

bron: Belga