Regulator tikt bpost op de vingers omdat onvoldoende brieven tijdig aankomen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bpost heeft de wettelijke kwaliteitsnorm voor de uitreiking van binnenlandse prioritaire brievenpost niet gehaald in 2015, zo meldt het BIPT. De post- en telecomregulator legt het postbedrijf daarom een verplichte investering van 600.000 euro op "ter verhoging van de kwaliteit". Uit het jaarlijks nazicht door het BIPT bleek dat bij de klassieke brief, de 'binnenlandse prioritaire stukpost briefwisseling', 91,3 procent de bestemmeling bereikte daags na verzending. Twee dagen na verzending wordt dat 97,3 procent.

"Dit is het laagst bereikte resultaat in de laatste 10 jaren. Bpost voldoet daarmee niet aan de doelstelling uit de postwetgeving die vereist dat 93 procent van de binnenlandse zendingen besteld worden binnen termijn D+1", aldus het BIPT.

Ook de resultaten van de verzendingstermijnen voor de overige gecontroleerde postdiensten zijn beduidend minder dan de vorige jaren. Dit alles vertaalt zich in een afname van de gemiddelde gerealiseerde kwaliteit in 2015 (92,4 procent), tot de de laagste score sinds 2006.

Uiterlijk op 24 oktober zal bpost voor de verplichte investering een gedetailleerd investeringsproject voorleggen aan de regulator.

bron: Belga