Grappige werknemers zijn succesvoller

Foto Flickr

Ben je gezegend met een scherpe tong? Dan maak je niet alleen sneller vrienden, maar ook promotie. Een sterk gevoel voor humor wordt op de werkvloer immers beschouwd als een bewijs van competentie en zelfvertrouwen.

“Werknemers met humor genieten op de werkvloer een grote populariteit, maar geestigheid is meer dan een karaktereigenschap die een grotere vriendenkring oplevert”, klinkt het in een onderzoek van de Wharton School en de Harvard Business school. “Indien humor op de juiste manier wordt toegepast, kan het de status op de werkvloer versterken”, leggen de onderzoeksleiders Alison Wood Brooks, Maurice Schweitzer en Brad Bitterly uit. Grappige werknemers banen zich bijgevolg sneller een weg naar de top van een bedrijf.

Het idee is dat het moed vergt om grappig uit de hoek te komen. “Iemand die het aandurft om moppen te vertellen, en dus het risico neemt op zijn bek te gaan, oogst sneller sympathie en bewondering op de werkvloer. Het vergt immers heel wat emotionele intelligentie om die onderneming tot een goed einde te brengen”, verduidelijken de onderzoekers tegenover Express.be.

In de studie gingen de wetenschappers het effect na van een geslaagde, een mislukte en een misplaatste grap op de perceptie van de bekwaamheid en het zelfvertrouwen van een werknemer. Een leuke en gevatte grap valt bij zowel collega’s als bij de bedrijfstop in de smaak en werd in het onderzoek beloond met de hoogste scores voor competentie en zelfvertrouwen. Bij een misplaatste of mislukte grap scoorde de moppentapper nog steeds hoog op het vlak van zelfvertrouwen, maar kreeg zijn status een lichte deuk. Werknemers die hun omgeving aan het lachen kunnen brengen met een ongepaste grap, werden niet als minder capabel beschouwd. Alleen als de ongepaste grappen ook vervelend waren, werd de auteur beschouwd als minder competent.

“Het is niet verstandig om te zwijgen uit vrees de mist in te gaan”, geven de onderzoekers nog mee als advies. “Op die manier verlies je een krachtig en efficiënt instrument om een sterkere positie op de werkvloer te veroveren”.