Prominente Republikeinen keren Trump de rug toe

AFP / S. Platt

Verschillende belangrijke figuren van de Republikeinse partij hebben hun steun voor Donald Trump ingetrokken. De zakenman liet zich in een filmpje uit 2005 seksistisch uit over vrouwen.

Telkens Donald Trump een bevolkingsgroep schoffeert of er een schandaal uit zijn verleden opduikt, titelen kranten dat het de ondergang van de Republikeinse presidentskandidaat betekent. Toch weet de vastgoedmagnaat zich er elke keer weer door te slepen. Maar een filmpje uit 2005 is goed op weg om de druppel te worden die de emmer doet overlopen.

The Washington Post postte vrijdagavond beelden waarin Trump zegt dat je vrouwen “alles kan laten doen als je een ster bent”. Hij zegt zelfs dat je “naar hun geslachtsdeel kan grijpen”. Uitspraken die zelfs prominente leden van zijn eigen partij niet kunnen goedkeuren.

Ex-presidentskandidaat John McCain was de eerste grote naam die zijn steun voor The Don opzegde. “Zijn gedrag van deze week, eindigend met de onthulling van zijn vernederende opmerkingen over vrouwen en het opscheppen over seksueel geweld, maken het onmogelijk om hem nog mijn voorwaardelijke steun te bieden voor zijn kandidatuur”, liet de senator optekenen. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice, ex-gouverneur Arnold Schwarzenegger en presidentskandidaten Carly Fiorina en John Kasick riepen Trump op om een stap opzij te zetten.

Zelf denkt de zelfzekere New Yorker er niet aan om de handdoek in de ring te gooien. “De media en het establishment willen me zo graag uit de race”, schrijft hij op Twitter. “Ik zal nooit uit de race stappen en zal nooit mijn supporters teleurstellen.”

De timing kan alleszins niet veel slechter: vlak voor het tweede debat met Hillary Clinton van gisterennacht, dat bij het ter perse gaan nog moest beginnen.