Grondige renovaties worden beloond

Foto Pexels

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) wil de totaalrenovatie van huizen aanmoedigen met een fiscaal voordeel. Wie zijn woning energiezuinig maakt, krijgt korting op de onroerende voorheffing. 

Vlaanderen telt zo’n 3 miljoen woningen, waarvan de helft ouder is dan veertig jaar. “Vandaag wordt er aan vernieuwbouw en isolatie gedaan in 0,7% van die woningen. Als we aan dat tempo verder blijven isoleren, dan krijgen we een probleem met onze energie”, kaart Tommelein aan in De Zevende Dag.

Daarom wil hij inzetten op totaalrenovaties. “Mensen die hun energiepeil verlagen tot een bepaald niveau, krijgen een verlaagde onroerende voorheffing. In sommige gevallen gaan we die zelfs helemaal afschaffen”, legt de minister uit. Concreet betekent dat dat ze geen grondbelastingen moeten betalen.

Ook mensen die de renovatiewerken niet in één keer kunnen uitvoeren, kunnen profiteren van de fiscale korting. “We geven met de Vlaamse regering de mogelijkheden om de volgende drie jaar goedkoop of gratis te lenen zodat men verbouwingen kan doen.”

Eerder maakte Tommelein bekend dat alle daken verplicht een minimum aan dakisolatie moeten hebben in 2020. De Vlaamse regering bouwt bijgevolg langzaam de financiële steun af. Volgens de Open Vld’er krijgen mensen die hun dak isoleren vandaag een dubbele subsidiëring. Ze genieten namelijk zowel van een fiscale aftrek als van een premie. Vanaf 2017 verdwijnt de fiscale aftrek.