Fiscus ontdekt btw-fraude bij stroomleveranciers

Na maanden onderzoek heeft de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) ontdekt dat heel wat bedrijven ruim anderhalf jaar te weinig btw hebben betaald op hun elektriciteit. Dat bevestigt FOD Financiën zaterdag in Het Laatste Nieuws en De Morgen. De fiscus misliep inkomsten, omdat sommige bedrijven onterecht van een lager btw-tarief hadden genoten. Dat was mogelijk tussen april 2014 en september vorig jaar. Toen gold tijdelijk een verlaagd btw-tarief van 6 procent voor gezinnen. Bedrijven moesten wel nog 21 procent betalen.
Maar een aantal (kleinere) bedrijven werden ingeboekt als ‘gezin’ – zij het op eigen initiatief, dan wel op aangeven van de stroomleveranciers. Na het doorploegen van bergen klantenbestanden hebben controleurs de inbreuken ontdekt.
De leveranciers moeten de verschuldigde btw sowieso betalen. Mogelijk volgen er ook nog boetes.
Een definitief bedrag kan Financiën nu nog niet bekendmaken. “Gelet op de huidige stand van het onderzoek is dat nog niet mogelijk”, klinkt het. “De vorderingen moeten nog worden gefinaliseerd. Tot op vandaag is er dus nog geen effectieve invordering gebeurd.”

bron: Belga