Transportsector: "Niet sluiten van snelwegparkings is goede zaak"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De transportsector reageert relatief tevreden op de beslissing van Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) om minstens een maand lang private bewaking te voorzien op drie snelwegparkings langs de E40. Het is vooral een goede zaak dat de parkings niet gesloten worden, zeggen de federaties UPTR en Febetra. De West-Vlaamse snelwegparkings van Jabbeke en Mannekensvere kregen de afgelopen dagen te maken met opvallend veel mensen zonder papieren. Transitmigranten proberen daar op vrachtwagens te klimmen in een poging om Groot-Brittannië te bereiken. De stijging is onder meer te wijten aan het afsluiten van de parking in Drongen en de toenemende druk om het kamp in Calais te sluiten.

Om het probleem aan te pakken, besliste de Vlaamse regering om een maand lang private bewaking te organiseren op de snelwegparkings van Jabbeke, Mannekensvere en Drongen.

"Voor ons is dit een goede beslissing, omdat de parkings hierdoor openblijven en omdat de vrachtwagenchauffeurs de mogelijkheid krijgen om veilig te parkeren", reageert Isabelle De Maegt van Febetra, de Federatie van Belgische Transporteurs. Of één maand van bewaking voldoende zal zijn, kan ze evenwel niet zeggen. "Dat zal ook afhangen van wat er in Calais gebeurt."

"Het niet sluiten van die parkings is een goede zaak", zegt ook Bruno Velghe van transporteursfederatie UPTR. Hij benadrukt wel dat de parking van Westkerke voorlopig verboden terrein lijkt te blijven voor vrachtwagens. "We moeten het probleem van de transmigratie oplossen, in plaats van parkings te sluiten", klinkt het.

bron: Belga