Russisch parlement ratificeert militair akkoord met Syrië

Russisch parlement ratificeert militair akkoord met Syrië

De Doema, het “lagerhuis” van het Russische parlement, heeft een militair akkoord met Syrië geratificeerd. Het voorziet erin dat Moskou onbeperkt in de tijd gevechtstoestellen, helikopters en soldaten mag stationeren op een Russische basis in Syrië. Volgens parlementslid Sergej Stsjelesnak van de Kremlinpartij Verenigd Rusland brengt het door president Vladimir Poetin voorgelegde akkoord vrede dichterbij in Syrië.

Alle aanwezige verkozenen des volks stemden voor het akkoord, dat door Moskou en Damascus in 2015 op de rails is gezet. Het voorziet ook in strafrechterlijke immuniteit voor Russische soldaten terwijl Moskou de vrije hand krijgt voor het transport van munitie en wapens. Als bondgenoot van Damascus voert Rusland al een jaar luchtaanvallen op doelen in Syrië uit. Moskou heeft een luchtmachtbasis in de provincie Latakia en een marinebasis in Tartoes. Viceminister van Defensie Nikolaj Pankov zei in de Doema dat zijn land een vredesoperatie uitvoert tegen groepen als Islamitische Staat (IS). “Wij moeten het internationale terrorisme ter plaatse bekampen vooraleer leden van IS naar Rusland komen”.

Rusland overweegt ook een terugkeer naar vroegere basissen op Cuba en in Vietnam die in 2002, lang na het uiteenspatten van de Sovjet-Unie, zijn opgegeven, zei Pankov ook. “De internationale veiligheidssituatie wijzigt zich. Wij handelen volgens onze nationale belangen”, zei woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin.

bron: Belga