Eurocommissaris stemde tegen ‘Brussels’ in Hongaars referendum

Eurocommissaris stemde tegen 'Brussels' in Hongaars referendum

De Hongaarse eurocommissaris Tibor Navracsics heeft toegegeven dat hij zich vorige week zondag in het Hongaarse referendum heeft uitgesproken tegen een bindend Europese spreidingsplan voor vluchtelingen. “Werkt hij voor Orban (de Hongaarse premier Viktor, nvdr) of ten behoeve van alle Europeanen”, zo vraagt de socialistische fractie in het Europees Parlement zich af.

De Hongaarse kiezers mochten zich zondag uitspreken over de vraag of de Europese Unie Hongarije kan verplichten om vluchtelingen op te vangen. Het referendum kaderde in de campagne van de conservatieve premier Orban tegen de Europese spreidingsplannen, maar het resultaat bleek ongeldig als gevolg van een te magere opkomst.

Deze week raakte bekend dat Navracsics, eurocommissaris voor Jeugd, Cultuur, Sport en Onderwijs én partijgenoot van Orban, heeft deelgenomen aan de stembusgang en de kant van de Hongaarse regering koos. “Ik denk dat de Unie geen beslissingen mag nemen die bindend zijn voor Hongarije zonder instemming van het Hongaarse parlement”, zei hij in een interview.

Opmerkelijk, omdat Navracsics deel uitmaakt van de Europese Commissie die zowel het tijdelijke spreidingsplan voor vluchtelingen uit Griekenland en Italië als het permanente spreidingsplan voor noodsituaties heeft voorgesteld. Dat tijdelijke spreidingsplan werd met gekwalificeerde meerderheid goedgekeurd door de lidstaten. Hongarije vecht de wettelijkheid van die beslissing aan bij het Europese Hof van Justitie. Over het permanente plan is nog geen akkoord bereikt.

Socalistisch fractieleider in het Europees Parlement Gianni Pittella herinnerde er aan dat eurocommissarissen het Europese belang moeten verdedigen, niet dat van hun nationale regering. “Als commissaris Navracsics niet gelooft in wat zijn Europese Commissie voorstelt en meent dat nationale regeringen geen beslissingen moeten respecteren die door de hele EU zijn genomen, dan hebben we een probleem.”

Een woordvoerder van de Commissie liet verstaan dat contact is opgenomen met het kabinet van Navracsics om te verifiëren wat de Hongaar precies heeft gezegd. “Ik zou me kunnen voorstellen dat de voorzitter (Jean-Claude Juncker, nvdr) de kwestie zal opwerpen bij de commissaris in de marge van het college volgende week woensdag”, zo voegde hij toe.

bron: Belga