Antwerpse sp.a kiest nieuwe uitdager burgemeester De Wever

Antwerpse sp.a kiest nieuwe uitdager burgemeester De Wever

Zonder grote ongelukken mag Tom Meeuws (46) zich vanaf morgenmiddag voorzitter van de Antwerpse sp.a noemen. Dan blazen de leden van de stadsafeling verzamelen in Designcentrum Winkelhaak om een nieuw bestuur te kiezen. Het team rond Meeuws, wiens naam afgelopen zomer schijnbaar vanuit het niets werd gelanceerd, is de enige kandidaat. De naam van Meeuws deed niet meteen een belletje rinkelen toen de Vlaamse socialisten hem naar voren schoven om de Antwerpse sp.a te gaan leiden. Hij was in het verleden actief als kabinetschef bij de groene schepen Chantal Pauwels en directeur van de dienst Integrale Veiligheid van de stad Antwerpen, waaar hij mee het veiligheidbeleid in ’t Stad uittekende. Nadien was Meeuws – geboren in Roeselare en woonachtig in de Seefhoek – nog een tijdje directeur van De Lijn Antwerpen.

Wat zijn naambekendheid enigszins deugd deed, was de ophef die vorige maand ontstond omtrent zijn initiatief om een tijdelijk slachthuis te openen om tijdens het Offerfeest onverdoofd te kunnen slachten. Als kopman van de Antwerpse sp.a wordt hij de facto uitdager van burgemeester Bart De Wever (N-VA) om in 2018 het Schoon Verdiep te heroveren. Al zal dat lang niet vanzelfsprekend zijn. Na het vertrek van Patrick Janssens ontstond binnen de lokale afdeling een machtvacuüm en had sp.a het moeilijk om zichzelf te herlanceren.

Als enige kandidaat wordt Meeuws zaterdag dus zonder accidenten verkozen als opvolger van interimvoorzitter Jo Vermeulen. Als covoorzitters koos hij voor Annemie Verbeiren en Karim Bachar. Bachar is momenteel gemeenteraadslid in Antwerpen. Verbeiren is de alleenstaande moeder die in de schijnwerpers terecht kwam met haar reactie op de uitspraak van vicepremier Kris Peeters (CD&V) dat iedereen boven zijn stand leeft. Als secretaris schuift Meeuws Johan Peeters naar voren. Hij zetelt in de Wilrijkse districtsraad.

bron: Belga