Vredesakkoord Colombia – “Vrede is nabij en we zullen ze bereiken”

Vredesakkoord Colombia -
Vredesakkoord Colombia - "Vrede is nabij en we zullen ze bereiken"

President Juan Manuel Santos heeft woensdag gezegd dat vrede “dichtbij” in Colombia, nadat hij de belangrijkste tegenstanders had ontvangen van het vredesakkoord met de FARC, dat zondag werd verworpen in een referendum. “De vrede in Colombia is dichtbij en we zullen ze bereiken”, verzekerde het staatshoofd vanop zijn presidentieel paleis waar hij zijn voorganger Alvaro Uribe ontving, een groot tegenstander van het akkoord.
Uribe zei woensdag aan het einde van de vergadering “vrede voor iedereen” te verkiezen boven een “zwak akkoord”. Hij hekelde het vredesakkoord opnieuw omwille van de “totale straffeloosheid” voor de gedemobiliseerde guerrillastrijders en het feit dat ze zich verkiesbaar kunnen stellen.
Eerder had Santos een onderhoud met een andere voormalige president, Andrés Pastrana (1998-2002), die eerdere (mislukte) vredesgesprekken leidde.
Pastrana zei dat hij gevraagd had om “onmiddellijk” gebieden af te spreken waar de FARC-rebellen onder toezicht van de VN hun wapens moeten inleveren. Dat zou de FARC volgens hem geruststellen over de verderzetting van het proces.

Bron: Belga