Yahoo doorzocht mails van miljoenen gebruikers voor Amerikaanse geheime dienst

Yahoo doorzocht mails van miljoenen gebruikers voor Amerikaanse geheime dienst
Yahoo doorzocht mails van miljoenen gebruikers voor Amerikaanse geheime dienst

Yahoo heeft vorig jaar software ontwikkeld om de mails van zijn klanten te doorzoeken voor de Amerikaanse geheime dienst NSA en de misdaadonderzoeksdienst FBI. Dat bericht Reuters op basis van drie voormalige werknemers van de internetgigant en nog een vierde persoon die op de hoogte was. Honderden miljoenen gebruikers zouden via de software zijn bespioneerd. Naar welke informatie precies gezocht werd, is niet duidelijk. Wel geven de klokkenluiders aan dat de geheime dienst Yahoo heeft gevraagd om e-mails en hun bijlagen op basis van bepaalde woorden en zinnen door te lichten.

Volgens dezelfde bronnen zouden de spionagepraktijken van Yahoo ook de reden zijn dat in juni 2015 de toenmalige CSO (Chief Security Officer) van het bedrijf, Alex Stamos, zou zijn opgestapt. Hij zou het, net als enkele andere managers, niet eens zijn geweest met de beslissing van CEO Marissa Mayer om mee te werken met de NSA. Stamos is ondertussen CSO van Facebook.

“Yahoo is een wetsgetrouw bedrijf en houdt zich aan de wetten van de Verenigde Staten”, luidt het in een korte reactie van het internetbedrijf.

Volgens experten is het waarschijnlijk dat ook andere internetbedrijven door de NSA en FBI gevraagd zijn om hetzelfde voor hen te doen. Google en Microsoft hebben al gereageerd dat ze nooit dergelijke doorlichtingen van de e-mails van hun gebruikers hebben gedaan.

Bron: Belga