Nederlandse Nobelprijswinnaar “verrast en geroerd”

Nederlandse Nobelprijswinnaar
Nederlandse Nobelprijswinnaar "verrast en geroerd"

De Nederlandse winnaar van de Nobelprijs voor Chemie, Bernard Feringa, zegt verrast te zijn door de hoge onderscheiding. “Ik wist niet wat ik moest zeggen en was een beetje geschokt, omdat het een grote verrassing was. In een tweede reactie voelde ik me zo vereerd dat het me beroerde.” De chemicus van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) voegde daaraan toe dat het “allemaal te danken is aan het harde werk van alle slimme studenten en medewerkers hier. Dank jullie wel. En ik hoop dat dit jullie ook zal helpen in jullie verdere carrière.”

Feringa zegt de toekenning te gaan vieren met de chemici met wie hij de Nobelprijs 2016 deelt, de Fransman Jean-Pierre Sauvage en de Brit James Fraser Stoddart.

Emeritus hoogleraar chemie van de RUG, Jan Engberts, laat weten heel blij te zijn. “We hadden er allemaal op gehoopt, nu is het werkelijkheid”. Ook Klaas Poelstra, vice-decaan van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de RUG is “ontzettend trots” op Feringa. “We hadden het een beetje verwacht, maar het blijft toch een verrassing.”

Bron: Belga