Recordaantal Afghaanse vluchtelingen gerepatrieerd uit Pakistan in 2016

Recordaantal Afghaanse vluchtelingen gerepatrieerd uit Pakistan in 2016
Recordaantal Afghaanse vluchtelingen gerepatrieerd uit Pakistan in 2016

Meer dan 200.000 Afghaanse vluchtelingen zijn vanuit Pakistan naar hun thuisland teruggekeerd in 2016. Het gaat om het hoogste aantal gerepatrieerde Afghanen sinds de Verenigde Staten de taliban in 2001 verdreven uit het land. Dat meldt het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR). Vooral de laatste maanden keerden veel Afghanen terug naar hun thuisland: in september alleen al waren dat er 98.000, in de eerste vier dagen van oktober zowat 20.000, verklaart UNHCR-woordvoerder Qaisar Khan Afridi.
De indrukwekkende cijfers zijn een gevolg van de strengere politiek in buurland Pakistan, dat de grenscontroles in juni van dit jaar aanscherpte en de jacht opende op illegale Afghanen in het land. Pakistan vangt volgens UNHCR-cijfers momenteel nog 1,4 miljoen erkende vluchtelingen op. Het aantal niet-geregistreerde Afghanen wordt op 1 miljoen geschat.

Andere verklarende factoren zijn de verhoging van de financiële compensatie voor vrijwillige terugkeerders van 200 naar 400 dollar per persoon in juni van dit jaar, en de campagne van de Afghaanse regering om de vluchtelingen terug naar het thuisland te krijgen.
Hoewel de taliban officieel in 2001 werden verdreven, blijft de situatie in een aantal Afghaanse provincies erg instabiel. Terugkerende vluchtelingen moeten daarom vaak verblijven in de vele tentenkampen rond de belangrijke steden.

Bron: Belga